In de overgang

De overgang, een onderschat probleem

De overgang is formeel de periode voordat de menopauze begint, de overgang naar onvruchtbaarheid. Een periode voor vrouwen waarvan veelal gedacht wordt dat het rond je vijftigste begint, en gepaard gaat met wat opvliegers en nacht-zweten. Niets is minder waar.

Voor veel vrouwen begint het rond hun vijfenveertigste en soms nog eerder. Het is een periode die 10 tot 15 jaren kan duren en die meer dan 30 soorten klachten kan geven: van lichamelijke klachten tot mentale en emotionele klachten. De bekende klachten zijn de opvliegers en het nacht-zweten, maar ook hartkloppingen, concentratieproblemen, geheugenverlies, onzekerheid, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, stemmingswisselingen, depressies, angst, hoofdpijn, vermoeidheid en slaapstoornissen zijn voor veel vrouwen een probleem. Dit alles zorgt voor veel stress bij vrouwen, zeker wanneer ze werken en een gezin draaiende houden.

Jezelf kwijt

De overgang valt voor veel vrouwen in een tijd dat er ook om je heen veel verandert: eventuele kinderen gaan uit huis, je schuift op in de generaties. In de rollen en taken (je plek in het leven) is er nog weinig vanzelfsprekend. Sommige vrouwen zijn mantelzorger geworden. Ook de relatie met je partner kan onder druk komen te staan; niet in de laatste plaats omdat ook je zin om te vrijen behoorlijk kan verminderen tijdens de overgang. Veel vrouwen ervaren dat ze zichzelf in deze periode volledig kwijt zijn. Je identiteit als vrouw, moeder en dochter, partner, vriendin en collega….. niets is nog vanzelfsprekend. Er is desoriëntatie ten aanzien van wie je bent, wat je plek en je bestemming in de wereld is. Veel vrouwen kampen plotseling met diepe onzekerheid over zichzelf.

Soms is er rouw om wat er verloren is gegaan, gaat en zal gaan. Wat nooit eerder moeite kostte, is nu een berg. De wisselende stemmingen en het gevoel van verminderde controle verergeren de stress en vergroten de toch al aanwezige gejaagdheid en de chronisch agitatie.
Nogal wat klachten lijken op de klachten die je ook hebt wanneer je in een burn-out zit. Maar het is niet hetzelfde en het vraagt dus om een andere aanpak!

Van desoriëntatie naar oriëntatie! En nu ik!!

Er ontstaan in deze levensfase nieuwe vragen over wat je eigenlijk zelf wilt en nodig hebt. De coaching zal daarbij aansluiten en werken binnen de context van waar je vandaan komt, hoe het nu met je gaat en waar je naar toe wilt. Wie of wat was je, wie of wat ben je nu en wie of wat wil je zijn?
samen spreken we af uit hoeveel bijeenkomsten het traject zal bestaan. Gemiddeld beslaat dit traject 5 afspraken.